Piskóta - elronthatatlan
2008.12.15. 01:23
Ennek a sütinek a nagyim a mestere... Tőle tudom a receptet is, és valahányszor kipróbáltam, mindig sikerült. Persze, kell hozzá egy jó kis villanysütő is. Igaz, hogy nagyinak gázsütője van, mégis gyönyörű piskótát süt... Hiába az évek, meg a rutin... :)
Hozzávalók
4 tojás
kb. 20 dkg cukor (azért írom, hogy kb. mert pontosan annyi dkg cukor kell, amennyit a tojás nyom. Tehát leméred a tojásokat, és ahány dkg a tojás, annyi dkg a cukor. Én már tudom, hogy 4 tojás nagyjából húsz dkg)
5 dkg margarin - legjobb a RAMA, tejérzékenyeknek Liga
10 dkg liszt (ez is érdekes lehet... tehát: a jó piskóta feltétele, hogy ne legyen benne sok liszt, tehát nem annyi liszt kell, mint amennyi a cukor, meg a tojás, hanem éppen a fele.
1 teáskanál sütőpor
kevés víz, ha túl sűrű a massza - gyümölcslé is finom, főleg befőttlé
fűszerek - szoktam beletenni vaníliás cukrot, fahéjat, és csipetnyi őrölt kardamomot - nagyon finom lesz tőle a süti
A cukrot a tojássárgájával habosra keverni, hozzáadni a fűszereket, majd a langyos vajat. Ezzel is habosra keverni, majd a liszt. Ha kissé sűrűnek találjuk, lazíthatjuk kevés vízzel, befőttlével. Ezután óvatosan belekeverni a tojások keményre felvert habját, majd kivajazott, lisztezett tepsibe önteni, és előmelegített sütőben, 180 fokon, 20-25 percig sütni.
Természetesen, ha több tojásból csinálod, a cukor és lisztmennyiség is változik - sőt akkor egy kevéssel több vajat is tehetsz hozzá, ez egy alaprecept.
Változatok:
Kettészedem a tésztát miután hozzákevertem a habot és az egyik felébe keverek 1-2 evőkanál kakaót. Majd úgy öntöm a tepsibe, hogy egyik fele fehér, a másik fele kakaós legyen, és márványosra összerázogatom és így sütöm meg.
Mikor a tepsibe öntöttem beledobálok mindenféle gyümölcsöt - legjobb az alma, körte, meggy, cseresznye, szilva.
Ha kisült, lerakom a tetejét barackbefőttel, majd egy lágy zselatinos keverékkel öntöm le és hagyom megszilárdulni. Isteni! :) (a nagyim legtöbbször így szokta elkövetni) (aki kiváncsi a zselatinos keverék elkészítésére, irjon nekem, és előkeresem a receptet. :))
Nagyobb tepsiben sütöm, mint amennyi a tészta, tehát vékonyabb lesz, mintha tekercset készítenénk. Miután megsült és kihűlt, mindenféle formát szúrok ki belőle és így rakom tányérra.
Piskóta tekercs
Alap piskótát készíteni, vékonyra kisütni, majd langyosan vizes konyharuhával feltekerni, és megtölteni, pl. baracklekvárral vagy gesztenyemasszával.
Gesztenyemassza:
Mirelit gesztenyemasszát rummal összetörni, belekeverni felvert, édesített tejszínhabot és a tekercsbe tölteni.
|